Prezentácia marketingovej značky a spoločnosti ČSOB, a. s .

Vypracovali: Jozef Petríček - prezentácia
Pavol Hake - prezentácia
Eva Kopaničáková – združovanie materiálov
Jana Rujáková – vypracovanie projektu
Martina Beshirová – spracovanie informácií

NA ÚVOD
Túto spoločnosť sme si vybrali z dôvodu dobrých skúseností s touto bankou ako jej klienti a po spoločnej zhode s celým tímom.
Pri získavaní informácii o tejto spoločnosti sme uvítali príjemný prístup ako aj ochotu pracovníkov ČSOB sprístupniť nám čo najviac možných voľných informácii o spoločnosti a jej produktoch. Na zákazníkov pôsobí príjemné prostredie banky.

HISTÓRIA ČSOB, a.s.

ČSOB bola založená v roku 1964 majoritným akcionárom Štátnou bankou Československou (ŠBČS) a ďalšími štátom kontrolovanými subjektami.
ČSOB bola v Československu jedinou bankou, ktorá poskytovala služby v oblasti zahraničného obchodu (financovanie podnikov zahraničného obchodu, cudzomenové služby). Po roku 1990 banka diverzifikovala činnosť a rozšírila klientskú základňu o nové podnikateľské subjekty a tiež o fyzické osoby.
Dnes je ČSOB univerzálnou bankou, ktorá ponúka svoje produkty a služby na úrovni európskeho štandardu všetkým klientom od študentov po seniorov, od drobných živnostníkov po nadnárodný korporácie.

Terajčí akcionári ČSOB, a.s.
1. KBC BANK NV Brusel, Belgia 89,71%
2. EUROPEAN BANK FOR
RECONSTRUCTION
AND DEVELOPMENT (EBRD) Veľká Británia 7,47%
3. Ostatní 2,82%

PRIVATIZÁCIA ČSOB, a.s.

Po úspešnej privatizácii v júni 1999 sa stala majoritným vlastníkom belgická KBC Bank. Tá je súčasťou finančnej skupiny KBC Banking & Insurance Group, ktorá patrí medzi najväčšie a najsilnejšie finančné skupiny v Európe a prostredníctvom svojich pobočiek a dcérskych spoločností vyvíja činnosť doslova po celom svete.

SKUPINA ČSOB V SR
ČSOB Stavebná sporiteľňa, a. s. –
ČSOB Leasing, a. s. –
OB HELLER Factoring, a. s. –
ERGO poisťovňa, a.s. –
ČSOB, a.s. –

ČSOB Stavebná sporiteľňa, a. s.
Výsledky ČSOB Stavebnej sporiteľne za rok 2001 potvrdili správnosť stratégie, s ktorou vstupovala na trh stavebného sporenia v decembri roku 2000. V roku 2001 uzavrela ČSOB Stavebná sporiteľňa 61 849 nových zmlúv o stavebnom sporení s celkovou cieľovou sumou 12,124 miliardy korún. V roku 2001 tak získala podiel na slovenskom trhu stavebného sporenia 15,1 % v počte uzatvorených zmlúv a 15,2 % podľa výšky cieľovej sumy. Celkový počet klientov ČSOB Stavebnej sporiteľne za 13 mesiacov existencie presiahol počet 83 000.

Podľa očakávaní celoročne najviac, až 60 % zmlúv bolo uzatvorených v type sporenia Profit. Tento vysoký záujem potvrdzuje sklon slovenských občanov k výhodnému, bezpečnému a dlhodobému sporeniu s možnosťou čerpať v budúcnosti stavebný úver. Aj napriek zníženiu maximálnej výšky štátnej prémie na 4 000,- Sk ročne, z hľadiska výnosnosti a bezpečnosti zostane produkt Profit pre väčšinu klientov atraktívny aj v roku 2002.

Produkt Kredit si volili najmä záujemcovia o rýchle získanie stavebného úveru za výhodných podmienok. Záujem o Kredit sa zvýšil po uvedení medziúverov na trh v júli 2001. Kredit pre klientov predstavuje nízky úrok za stavebný úver (4,75 %), najkratšiu minimálnu dobu sporenia a najnižšiu minimálne nasporenú sumu pre získanie nároku na stavebný úver (40 %). Pre Kredit sa v roku 2001 rozhodlo celkovo 25 % klientov ČSOB Stavebnej sporiteľne.

Typ sporenia VARIANT, ktorý oslovuje nerozhodnutých sporiteľov alebo sporiteľov, ktorí už majú finančné plány, ale chcú si ich napĺňať v časovom horizonte 4-6 rokov uzavrelo 15 % klientov.

Od marca 2002 ponúka ČSOB stavebná sporiteľňa, a.s. produkt BENEFIT a PROFIT KĽÚČIK . Benefit poskytuje najnižší úrok –2,9% p.a. zo stavebného úveru na trhu stavebného sporenia na Slovensku. O medziúver s úrokovou sadzbou 7% p. a. môže klient požiadať po nasporení alebo vložení 50% z cieľovej sumy.

PROFIT KĽÚČIK je určený rodičom alebo starým rodičom, ktorí chcú pomôcť riešiť otázku bývania svojim deťom. Ak klient uzatvorí zmluvu o stavebnom sporení pre dieťa, ktoré nedovršilo 12 rokov ,zmluvu uzatvára bezplatne.

ČSOB ,a.s akcionár ČSOB stavebnej sporiteľne ,a.s. navýšil základné imanie stavebnej sporiteľne o 220 mil. SK ,z pôvodných 500 mil. SK na súčasných 720 mil.SK. O veci rozhodol Okresný súd Bratislava I právoplatným uznesením zo dňa 27.12.2001.

Rast ČSOB Stavebnej sporiteľne sa prejavil aj v rozširujúcej sa sieti predajných miest. Počas roku 2001 bolo otvorených 12 nových pobočiek. V súčasnosti je možné uzatvoriť zmluvu, či informovať sa v Bardejove, Bratislave, Čadci, Dolnom Kubíne, Humennom, Lučenci, Michalovciach, Martine, Prievidzi, Rimavskej Sobote, Liptovskom Mikuláši, Svidníku a Topoľčanoch ako aj v ktorejkoľvek z 39 pobočiek ČSOB, prípadne prostredníctvom odborných poradcov spolupracujúcich s ČSOB Stavebnou sporiteľňou.
www.csobsp.sk






ČSOB Leasing, a. s.

Lízingová spoločnosť ČSOB Leasing, a. s. vstúpila na trh lízingových služieb v novembri 1996. Spoločnosť bola založená so základným imaním 50 mil. SK, v súčasnosti disponuje 150 mil. základným imaním, čo predstavuje kapitálovo najsilnejšiu leasingovú spoločnosť medzi členmi Asociácie lízingových spoločnosti. ČSOB Leasing, a. s. poskytuje finančný lízinng pre právnické a fyzické subjekty, ako i pre súkromné osoby - nepodnikateľov. Dominantnú časť portfólia lízingových zmlúv z hľadiska typu zákazníkov tvoria podnikateľské subjekty menšej a strednej veľkosti. Regionálnu prístupnosť pre svojich klientov spoločnosť zabezpečuje prostredníctvom 8 obchodných miest ( Bratislava, Nitra, Trenčín, Žilina, Banská Bystrica, Poprad, Prešov a Košice). Z komoditného hľadiska centrála ČSOB Leasing a. s, v spolupráci so široko rozvinutou sieťou pobočiek aktívne spolupracuje so všetkými predajcami dopravných prostriedkov oficiálne predávaných v Slovenskej republike. S oficiálnymi importérmi značiek Alfa Romeo, Citroen, Fiat a Hyundai uzatvorila zmluvy o poskytovaní značkového lízingu pre ich dealerské siete. V oblasti nákladných vozidiel je zmluva o poskytovaní značkového leasingu podpísaná výrobcom návesov zn. ASKO. Pre klienta ( lízingového nájomcu) to znamená finančne výhodnejšie poistné produkty a časové zvýhodnenia pri vybavovaní formalít. V roku 1998 ČSOB Leasing, a. s., dosiahla 11 % podiel na slovenskom lízingovom trhu osobných a nákladných vozidiel. V snahe o rozšírenie ponúkaných služieb sa v roku 1998 jedným zo strategických cieľov stalo lízingové financovanie strojov a zariadení, konkrétne v oblasti lízingu poľnohospodárskych strojov, vysokozdvižných vozíkov, stavebných strojov a servisného vybavenia. OBL zvýšil svoj podiel na trhu leasingu zo 4,5% v roku 1997 na 7,5% v roku 1998. Spomínané objemy dosiahnuté kvalitným profesionálnym poskytovaním služieb pomohli spoločnosti umiestniť sa na treťom mieste v hodnotení úspešnosti lízingových spoločnosti v SR.

Vynikajúce výsledky a raketový rast ČSOB Leasingu názorne ilustruje nasledujúca tabuľka:

Rok 1997 1998
Obrat 971,6 mil. Sk 1 520,0 mil. Sk
Počet uzavretých
lízingových zmlúv 2119 3331
Podiel na trhu 4,5% 7,5%


OB HELLER Factoring, a. s.
Akciová spoločnosť OB HELLER FACTORING a. s. pôsobí na slovenskom trhu od roku 1997 ako dcérska spoločnosť O.B. Heller, a. s. Praha. Prostredníctvom jej zahraničných akcionárov sa spoločnosť OB Heller Factoring a.s. zapojila do medzinárodnej faktoringovej siete Heller pôsobiacej približne v 25 krajinách sveta.
OB HELLER poskytuje finančné služby v oblasti tuzemského, exportného factoringu. Klientmi spoločnosti sú stredne veľkí výrobcovia, vývozcovia, dovozcovia a distributéri predovšetkým spotrebného tovaru.

Factoring znamená financovanie pohľadávok vznikajúcich z dodávok tovaru alebo služieb na otvorený úver. Mechanizmus je jednoduchý. Pôvodný majiteľ postupuje pohľadávky faktoringovej spoločnosti, ktorá mu na ne poskytuje zálohy. Výška zálohovania (60 až 80 % hodnoty faktúry) je závislá od celkovej bonity pohľadávok. V prípade exportných pohľadávok preberá OB HELLER okrem financovania a správy aj riziko neplatenia z titulu platobnej neschopnosti.
Výhody Factoringu
Presné plánovanie cash-flow je umožnené prístupom k prevádzkovému kapitálu kontokorentného charakteru.
Prevzatie zodpovednosti za vedenie pohľadávok vrátane inkasa, upomienok a ďalších inkasných krokov a tým
zníženie nákladov spojených s inkasom.
Zjednodušenie administratívy.
Väčšia konkurencie schopnosť dodávaného tovaru vďaka predĺženiu platobnej podmienky

Náklady
Factoringový poplatok je náklad za vedenie účtovníctva odberateľov, zabezpečenie inkasa a
upomienkovanie. V prípade prevzatia rizika už zahŕňa poistenie. Výška faktoringového poplatku je stanovená individuálne a pri veľmi malých klientoch dosahuje maximálne 1,4 % z obratu.
Úroky zo skutočne čerpaných záloh (kontokorentne) - na báze faktúrovaných mien. Výška úrokových sadzieb zodpovedá bankovým zdrojom platobného charakteru.

OB HELLER svojim klientom ponúka nástroj, prostredníctvom ktorého získavajú zdroj pracovného kapitálu. V súčasnej situácii, keď platobná morálka firiem v slovenskej ekonomike nie je príliš dobrá, sa tak OB HELLER významne podieľa na bezproblémovom ekonomickom rozvoji svojich klientov.

Akciová spoločnosť OB HELLER Factoring, a.s. pôsobí na slovenskom finančnom trhu od začiatku roku 1997. OB HELLER Factoring, a.s. je dcérska spoločnosť O.B. Heller, a.s., Praha, vedúcej faktoringovej spoločnosti na českom trhu, postupne rozšírila ponuku poskytovaných finančných služieb a dnes je schopná realizovať operácie v tuzemskom, exportnom i importnom faktoringu.

Technika realizácie faktoringových operácií a nevyhnutné softwarové vybavenie bolo prevzaté od materskej spoločnosti O.B.Heller, a.s., Praha. Prostredníctvom jej zahraničných akcionárov sa spoločnosť OB HELLER Factoring, a.s. zapojila do medzinárodnej faktoringovej siete Heller, pôsobiacej v približne 25 krajinách sveta. Faktoringová sieť Heller je uzavretou sieťou. Tvoria ju spoločnosti v ktorých má, priamo alebo sprostredkovane, kapitálovú účasť Heller International Group, Chicago. Americký Heller je firmou s dlhoročnou tradíciou vo finančných službách - vznikla v roku 1919, v súčasnosti jej majoritným vlastníkom je japonská Fuji Bank. V jednotlivých krajinách sa obvykle kapitálovo spája s niektorou z významných miestnych bánk.

Pri poskytovaných službách spoločnosť OB HELLER Factoring, a.s. zhodnocuje dlhoročné skúsenosti tohto medzinárodného finančného zoskupenia a tradičnú vysokú kvalitu.

Akcionári
100% O.B. HELLER, a.s. Praha

na svojej web stranke majú rovno aj možnosť vyplniť dotazník a tak sa záujemca môže bez návštevy banky dozvedieť, koľko by mu spoločnosť bola ochotná zapožičať.




ERGO poisťovňa, a.s.

Novým akcionárom sa na základe akvizičných zmlúv z augusta 2002 stala belgická poisťovňa KBC Insurance NV, ktorá je súčasťou bankovej a poisťovacej skupiny KBC Bank & Insurance Hold
ERGO poisťovňa, a.s. je univerzálnou poisťovňou, ktorá poskytuje širokú škálu životných poistení a poistení majetku občanov. Poisťuje tiež podnikateľov, ich majetok, podnikateľské riziká a zodpovednosť za škody. Kvalitné poisťovacie služby poskytuje i veľkým priemyselným a obchodným organizáciám.
ERGO poisťovňa, a.s. získala 16.10.2001 ako prvá poisťovňa v SR ratingové hodnotenie Ba, druhý najvyšší možný stupeň medzinárodného ratingu pre spoločnosti v SR. Uvedené ratingové hodnotenie je vyjadrením bonity a kvality poisťovne, jej schopnosti plniť prijaté záväzky voči klientom. Rating udelila CRA RATING Agency - pridružená spoločnosťou Moody's Investors Service, líder v poskytovaní ratingov.
Zaistný program ERGO poisťovne je tvorený prostredníctvom poisťovacieho a zaisťovacieho brokera, firmou Benfield Group so sídlom v Londýne. Upisovacia kapacita ERGO poisťovne, a.s. je krytá poprednými svetovými zaisťovateľmi, ktorých väčšina má ratingové hodnotenie Standard & Poors - AAA, AA, alebo A.
ERGO poisťovňa, a.s. je zakladajúcim členom Slovenskej asociácie poisťovní.
ERGO poisťovňa, a.s. má v súčasnosti na Slovensku zastúpenie v 28 mestách vo forme pobočiek a obchodných kancelárií na nich nadväzujúcu sieť spolupracovníkov.


ČSOB, a.s.

Popredná banka so zahraničnou účasťou pre firemnú klientelu i drobných sporiteľov

banka s európskym rozmerom
takmer 40-ročná tradícia
univerzálna banka pôsobiaca v Českej a Slovenskej republike so širokým a kvalitným portfóliom špičkových produktov
od roku 1999 využívame globálnu sieť nášho hlavného akcionára belgickú KBC Bank
v súvislosti s orientáciou na služby pre obyvateľstvo ČSOB rozširuje pobočkovú sieť aj na území SR
vlastné reprezentácie v Moskve

Banka s vysokou kvalitou služieb, prísnymi štandardmi ochrany dát.
Popri doterajšej orientácii na korporačnú klientelu a finančné inštitúcie sa úspešne etablujeme v oblasti finančných služieb pre obyvateľstvo i malé a stredné podniky.
ČSOB prevzala v júni 2000 Investiční a poštovní banku, a. s., (IPB)- spojením ČSOB a IPB vznikla najväčšia banka v ČR a druhá najväčšia banka v strednej Európe.
Stabilná akcionárska štruktúra (KBC Bank - väčšinový akcionár, IFC).








PUBLIC RELATIONS

ŠKOLSTVO A VZDELANIE

V oblasti školstva a vzdelávania podporuje banka tie odvetvia, s ktorými má čo najviac styčných bodov, školy a študentov ekonomického zamerania. Za zmienku stojí dar Ekonomickej univerzite vo výške 1 milión SK, spolupráca s medzinárodnou organizáciou študentov ekonomických škôl AISEC alebo pomoc študentom pri zahraničných pobytoch.

ŠPORT – paraolympiada

KULTÚRA
ČSOB sa mimoriadne intenzívne podieľa na podpore kultúrnych podujatí a spolupráci pri záchrane národného a kultúrneho dedičstva na Dóme sv. Martina v Bratislave a Dóme sv. Alžbety v Košiciach. ČSOB má záujem o zachovanie kultúrneho dedičstva národa. Zachovanie odkazu predkov možno uskutočniť len za pomoci finančne silných a solídnych sponzorov. ČSOB podporuje divadlá a tie najvýznamnejšie kultúrne akcie, aké sa na Slovensku konajú. Národnému divadlu odovzdala dar v hodnote milión korún na tvorbu nových inscenácií, opier a baletu. Každý rok je hlavným sponzorom Týždňa českých divadiel na Slovensku, podporuje Bratislavské hudobné slávnosti, rôzne výstavy a festivaly. ČSOB stojí za vydávaním mnohých publikácií a kníh o Slovensku, ako aj odbornej ekonomickej literatúry.

ZDRAVOTNÍCTVO A CHARITA
V oblasti zdravotníctva je filozofiou banky sponzorsky podporiť nemocnice zakúpením prístrojov a zariadení, ktoré zlepšia ich prevádzku. Týmto spôsobom banka podporila nemocnice v Poprade, Trenčíne, Bratislave a Banskej Bystrici. DFNsP Bratislava dostala od ČSOB účelovo na podporu rozvoja detskej kardiológie a kardiochirurgie jeden milión Sk. Tento finančný dar bol použitý na zakúpenie prístroja pre mimotelový obeh, oximetra a zväčšovacej lupy, ktoré prispejú k zvýšeniu celkového počtu odoperovaných pacientov a umožnia vykonávať i tie najkomplikovanejšie operácie na najmenšom pacientovi. Finančnú pomoc poskytla aj celoslovenským nadáciám zameraným na oblasť srdcovo-cievnych ochorení, zrakovo postihnutých, pre deti s terminálnym zlyhaním obličiek a ďalším.

PRODUKTY
Povolené prečerpanie k bežnému účtu pre podnikateľov
A. Zriaďovanie a vedenie účtov, hotovostný platobný styk
B. Bezhotovostný platobný styk
Konštantné symboly

Konštantné symboly - bezhotovostné
C. Platobné karty
D. Elektronické bankovníctvo
E. Dokumentárny platobný styk
F. Šeky, Zmenky
G. Úverové a záručné obchody
H. Operácie na devízovom a peňažnom trhu
I. Operácie na kapitálovom trhu
J. Ostatné bankové služby – bezpečnostné schránky a trezory
N. Poisťovacie produkty – cestovné poistenie